Vi träffade energiknippet Marie som berättar om hur det är att gå ner extremt mycket i vikt på kort tid.

Förutsättningarna för att få till träning i vardagen ser väldigt olika ut för människor.

För Marie Vildma ser det ut såhär: En dryg mil från gymmet bor hon med sin man och 6st barn. Dom bor på en gård med egna hästar, en hund och tre katter. På dagarna pendlar hon till Mora. Familjen flyttade hit från Stockholm för drygt 4år sedan.

Du har bara varit medlem hos oss sedan Oktober. Men din resa till förändring startade lite innan dess, vill du berätta mer?

Jag gjorde en s.k magsäcksförminskning i Mars 2019. Innan hade jag allmänt ont i kroppen och lederna. Det var egentligen inget tvång från läkare eller så, värdena såg bra ut. Men jag kände själv att jag var allt för tung. Det var jobbigt att göra saker. Jag bestämde mig hösten 2018 att ta hand om mig själv och gå ner i vikt.

Efter du hade gjort operationen, var det bara så vikten rasade av och allt frid och fröjd?

Nej, det är tufft efteråt! Man får ont i kroppen, musklerna hänger inte med. Musklerna kunde knappt bära upp kroppen, så jag fick börja bygga upp styrkan efteråt! Sen är det inte bara att fortsätta leva som innan, det blir ett nytt liv med förändingar, att tex bara orka äta 2dl mat åt gången… Det gäller att prioritera vad man stoppar i sig.

Sen sökte du till våran foodbox grupp. Varför bestämde du dig för det?

Jag behövde komma igång ordentligt med träningen och få hjälp med vad jag skulle äta, det är lätt att hamna i gamla vanor… Det var bra att få en ordentligt skjuts med träningen, sen passar matlådorna jättebra för mig (även om jag bara kan äta en halv åt gången) och så var det bra att vi hade prat om kosten, tex bra mellanmål och sådär. Sen så blir det en viss förväntan på en själv när man går med i en grupp, och det motiverar mig att verkligen göra en förändring och inte ge upp. Jag fick en en bra rutin med träningen som jag försökt hålla i även efter gruppen.

Känner du att träningen har gett dig en extra knuff med din hälsa?

Värken i kroppen har försvunnit och jag har helt klart blivit starkare. Jag kom ihåg när jag började i gymmet så satt jag i en benmaskin och kunde knappt trycka upp 40kg men nu klarar jag av 120, det tycker jag är häftigt och motiverar mig. Sen tycker jag att det är bra på gymmet att man nästan alltid stöter på någon i personalen, vilket gör att man har någon att fråga om man behöver hjälp.

Vad tränar du just nu?

Jag kör både pass och gym. Har testat dom flesta passen boxning, tuffaste, tabatan osv… Gymmet kör jag efter ett program som Mattias gett mig att utgå ifrån, sen har jag lagt in lite andra maskiner som känns bra. Har tänkt på att träna med PT för att komma vidare i gymmet.Annars tror jag på att hitta sitt som är roligt! Hade tex aldrig gått på spinning, trodde det var jätte tråkigt, men det är riktigt skoj haha! Man pressar sig liiite hårdare än när man tränar själv. Man testar övningar som man tror inte klarar av, men det oftast hjärnan som sätter stopp.

Hur håller du dig så motiverad och peppad? Du är alltid glad och peppar andra på träningar, vart kommer all energi ifrån?

Det är skönt att göra något för sig själv och lägga bort alla måsten för en stund. Sen blir jag peppad när jag märker resultat! Orkar mer på kvällen. Också roligt att peppa varandra under pass när alla bara vill lägga sig ner och inte orkar mer.

Vad har du för planer framöver?

Börja rida igen! Det har jag inte kunnat göra på 19 år (!!) Och jag vill gå ner några kilo mer, sen hålla mig på den vikten. Jag kommer kombinera foodbox matlådorna med proteinrika mellanmål. Varierad träning på gymmet i kombination med ridningen, det tror jag kommer funka för mig 🙂

Läs tidigare artiklar: