Anita Knutsson

En genuint glad person som övervunnit cancern och nu ska cykla till Paris till förmån för andra.

Anita och hennes man Gunnar driver Knuttes EL med ett helt gäng härliga elektriker som i många år har varit trogna besökare på gymmet och visar en otrolig gemenskap.

  • Vi börjar med kärnfrågan – Har träningen gett några resultat?

Helt klart JA, det märks direkt, både fysiskt och mentalt, när man slarvar med träningen.

 

  • Du blev själv ganska sjuk en tid, vill du berätta mer? Och vad som motiverade dig att fortsätta träna?

Januari 2015 opererades jag för bröstcancer. Insåg ganska snabbt att träning i olika former fick mig att må bättre. Att jag hade en god grundfysik, efter träning hos er sedan 2011, när jag opererades tror jag gjorde att jag återhämtade mig snabbare. Ni som känner mig vet att cykling ligger mig varmt om hjärtat, så när strålbehandlingen pågick cyklade jag varje dag mellan lasarett och patienthotell. Det var inte mer än dryga kilometern enkel väg, men det var vad jag orkade just då och sakta men säkert kom orken tillbaka. Gymmet hos er på Life N Joy var ovärderligt. Träningen gjorde inte bara mig starkare, det skingrade tankar också. Vissa sjukdomar går det inte att skydda sig mot, men att ha en god fysik hjälper!

 

  • Som företagare har ni som sagt valt att satsa en hel del på fysisk aktivitet med personalen, hur tänker ni kring det?

Värdet av att träna är viktigt! Som företagare är det otroligt viktigt att satsa på träningsaktiviteter för personalen. Även om det kostar en slant i både arbetstid (Knuttes El förlägger delvis träning på betald arbetstid) och gym avgift så är det helt klart billigare än när personalen är sjuk.

 

  • Ser ni några fler värden än “bara” den fysiska aktiviteten med att träna tillsammans?

Ja absolut! Att ses utanför jobbet är viktigt, få släppa tankarna från vardagens arbete och umgås, se andra sidor hos varandra ,det bygger en trygghet och gemenskap i gruppen. Att starta arbetsdagen med ett gympass och därefter varva ner med frukost/fika tillsammans är toppen. Vi hinner se varandra och stämma av hur läget är. Starkare och friskare blir vi också!

  • Ni är också väldigt duktiga på profilera er och bland annat ha gemensamma team-kläder när ni är på gymmet, ute i skidspåret osv. Hur viktigt är det med lagkänsla?

Lagkänsla är otroligt viktigt, vi hjälps åt.  Känner man en positiv lagkänsla är det lättare att känna sig trygg och våga be om hjälp när det behövs. Tillhörighet är viktig! Extra roligt har vi tillsammans när vi bl.a cyklat något av byloppen runt Leksandsbyarna och “Knuttes EL” kommer i en lång rad med sina gröna teamkläder. Då bankar hjärtat lite extra när publiken utefter vägen ropar “Heja Knuttes EL” det värmer. Förra vintern satte vi upp ett mål med träningen om att åka stafettvasan på skidor, vilket vi också gjorde, jätteskoj så nu är vi anmälda igen med ett lag, kanske blir det två…

  • Nu i dagarna blev det också klart att du och Gunnar är uttagna till Team Rynkeby, som ska cykla till förmån för barncancerfonden. Berätta mer!

Ja oj vilken utmaning. Nu gäller det att träna allsidigt med fokus på cykel för i Juli 2020 ska vi trampa till Paris till förmån för barncancerfonden, men innan dess är det mycket annat arbete också med olika event och insamlingar. Vi är en grupp på ca 30 personer “Team Rynkeby Gomorgon Dalarna” som ska genomföra detta tillsammans. Finalen blir att alla olika team Rynkeby möts i Paris, ca 2500 cyklister. Hoppas vi ses på något event!